top of page
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Καθε χωριο στα μερη μας εχει και την χωριοεκκλησια του και στην γιορτη της εχει καθιερωθει το πανηγυρι του καθε χωριου. Ετσι και για το χωριο μας ο "πολιουχος" ειναι ο Αγ. Γιαννης ο Θεολογος που γιορταζει στις 26 Σεπτεμβριου.
Απο τοτε που εγινε 1859 περιπου μεχρι τελη της δεκαετιας '60 γινοταν το πανηγυρι μας με λαμπροτητα και συμμετοχη και απο αλλα κοντινα χωρια μιας και την ιδια μερα γιορταζουν και στα Κουρουνια τον δικο τους Αγιο Γιαννη. Η διαδικασια περιελαμβανε εσπερινο-αρτοκλασια την παραμονη και πανηγυρικη λειτουργια την ημερα της γιορτης. Μετα την λειτουργια και την λιτανεια σειρα ειχε το καθιερωμενο φαϊ της εκκλησιας (κατσικοπιλαφο) το μαγειρευαν καποια χρονια σε ενα ανοιχτο χωρο εδω που ειναι τωρα το ιατρειο και σερβιρισμα στο παλιο σχολειο.
Στην πλατεια ηταν και οι μικροπωλητες του χωριου Τσουρουγιαννος Μιχ. και Χειλας Αντωνης με παιχνιδακια και μπιχλιμπιδια για τους μικρους πανηγυριωτες. Επισης γινονταν "λοταρια" πετεινοι η' κατσικα υπερ της εκκλησιας προσφορα των πιστων.
Στα σπιτια των εορταζοντων προσφεροταν συνηθως σουμα & λικερ στις γυναικες, στραγαλια, αμυγδαλα εξαιρετικα ("ταλικα"-φουσκαρελα αφρατη η' ροδακινατα) τηγανιτες και μπορει
και φινικια.
Για το βραδυ υπηρχε η φριτζα που αναλαμβανε την διασκεδαση.και εξυπηρετηση των 'θαμωνων" που θα επερναν μερος στο γλεντι. Συνηθως καποιο απο τα καφενεια που πλειοδοτουσε στον "διαγωμισμο αναθεσης" της εκκλησιας. Ρευμα δεν υπηρχε για ψυγεια και αν ο μπουφετζης ηταν μερακλης μπορει αν υπηρχε μεταφορικο μεσον απο Χωρα εκεινη την ημερα να εφερνε καμια κολωνα παγου κι'οσο κραταγε. Τα ποτα συνηθως ουζο καραφακι, ρετσινα, μπυρα και σουμα για ....ωρα αναγκης. Μεζεδες κρεας-κατσικα, πατατες τηγανιτες, αυγα, τυρι, ελιες, ψωμι και τις μικρες ωρες κοσερβα κορνε-μπιφ και ψαρι "σαλμο"-σολωμος. Συχνα τα ξημερωματα εμφανιζονταν μεζες και απο <<αγορασμενους>> πετεινους και ορνιθες. Τα τραπεζια πολυ λιγοτερα απο τωρα καθως τοτε δεν καθιζαν μικρα παιδια και ηλικιωμενοι στο γλεντι σαν οικογενεια που βλεπουμε σημερα.
PANIGIRI PARPARIA 2014 BY STAVRO STEFANIDIS
Συνηθως καθονταν οι λευτεροι οι λευτερες και οι γλεντζεδες που συμμετειχαν στο γλεντι . Οι υπολοιποι γυρω στην πλατεια να καμαρωνουν. Τα οργανα ηταν χωριανοι οργανοπαιχτες Περρης Χρ. & Μιχαλης βιολι , Τσουρουγιαννος Μιχαλης ουτι , Ψυλλης Γιαννης σαντουρι , Μπενετος Δημητρης κλαρινο. Ο χορος πιο παλια γινοταν με **"καβο" δηλ. υπηρχε σειρα , πως οριζοταν δεν γνωριζω ομως η παρεα που βαστουσε τον "καβο" στο χορο οσο πληρωνε και δεν μπορουσε αλλος να χορεψει γι'αυτο γινονταν συχνα καυγαδες με κανενα σπασμενο κεφαλι για τους.....πιο θερμοαιμους. Ο συρτος γινοταν παντα με μαντηλι του καβαλιερου και ποτε χερι με χερι και μετα τον χορο ο καβαλιερος κερνουσε την νταμα λουκουμι. Μια ομορφη λευτερη νταμα μπορουσε να μαζεψει .....μισο κασακι λουκουμια απο τους καβαλιερους. Γινοταν ομορφο γλεντι μεχρι πρωϊας με πολυ κεφι , αλλωστε τοτε περιμεναν πως και πως κατι τετοια. Θυμαμαι τον Χρηστο τον Περρη στο βιολι που χτυπουσε το ποδι του για να κρατα το "σκοπο"- ρυθμο και το πρωϊ ειχε λακκουβα στο χωμα τοτε. Τα χρονια περασαν το χωριο μας δεν ξεφυγε απο την μοιρα της μεταναστευσης που επληξε ολα τα χωρια μας, Σιγα-σιγα αδειαζε, πρωτα οι νεοι και μετα ολοκληρες οικογενειες πηραν τον δρομο του ξενητεμου, αλλοι εξωτερικο, αλλοι Αθηνα, ακομη και Χωρα. Οι λιγοι που εμειναν δεν "σηκωναν" πανυγηρι-γλεντι. Καπου το 1965 εκαναν την εμφανιση τους και ορχηστρες απο Χωρα με μεγαφωνα και μικροφωνα με μπαταριες ειναι το τελευταιο πανυγηρι του Αη Γιαννη που θυμαμαι πριν φυγω απο το χωριο και η αρχη του τελους τον δικων μας μουσικαντηδων. Γυρω στο 1970 και μετα δεν νομιζω να εγινε πανηγυρι-γλεντι μεχρι που φτασαμε στο 1978??. Τοτε παρθηκε η αποφαση να μεταφερθει το πανηγυρι του χωριου της Αγ. Παρασκευης στις 26 Ιουλιου τοτε που ειναι μαζεμενοι χωριανοι απο Ελλαδα και εξωτερικο και δεν εκαναν ασχημα για να ευχαριστηθουν κι' αυτοι πανηγυρι στο χωριο τους.
Απο τοτε πολλα αλλαξαν πανυγυρια και γλεντια σχεδον καθε μερα στο χωριο και διπλα σε αλλα χωρια. Τελειωνοντας με αυτο το σχολιο θα ηθελα να πω στους νεους μας που δεν τα εζησαν να κρατησουμε δυο πραγματα: οτι το πανηγυρι μας ηταν στις 26 Σεπτεμβριου του Αη Γιαννη του Θεολογου και η Αγ. Παρασκευη η "δικη" μας γιορταζε αιωνες και γιορταζει στις 14 του Οκτωβριου. Περιμενω απο μεγαλυτερους-ρες απο εμενα να σχολιασουν να συμπληρωσουν η να διορθωσουν κατι με παρεμβαση τους. Σας ευχαριστω...
ΝΙΚΟΛΗΣ Δ.ΨΥΛΛΗΣ
Επεξεργασία: Maria Katsigeorgis
Τα πανηγύρια Του Χωριου μας
bottom of page